Şalgam Suyu ve Turşusu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Anadolu toprakları ile özdeş hale gelmiş olan şalgam, çok farklı kullanım alanlarına sahiptir. Çiğ olarak tüketilmesinin yanı sıra şalgam suyu şeklinde ya da turşu şeklinde tüketildiğine de sıklıkla rastlanmaktadır. Günümüzde marketlerde satılan şalgam sularına ve turşulara güvenmeyen pek çok kişi, evde kendi ürünlerini yapma yoluna başvurmaktadır. Bu yüzden şalgam suyu ile şalgam turşusunun nasıl yapılacağı büyük bir merak konusu haline gelmiştir. Esasında ikisinin de yapımı son derece kolaydır, ancak dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır.

Şalgam Suyunun Faydaları Nelerdir?

Şalgam suyu tüketiminin kişilere sağlamış olduğu faydalar oldukça fazladır. Bu faydalardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Sindirimi Kolaylaştırır: Şalgam suyu yemekler ile birlikte tüketildiği zaman sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sisteminin üzerindeki yükü hafifletir. Ayrıca bağırsak tembelliği olan olanlarda bağırsakların çalıştırılmasında da oldukça etkilidir.
  • B Vitamini Deposudur: B vitamini, kalp ve damar sisteminden hafızaya kadar insan bedeninin pek çok işlevi üzerinde olumlu etkilerin olan bir vitamindir. Tam bir B vitamini deposu olan şalgam suyu vücut direncini artırır ve B vitamini eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.
  • Toksin Temizleyicidir: Vücutta bulunan toksinler, kronik yorgunluk hissine neden olmaktadır. Bu toksinlerin temizlenmesi ve yeniden oluşmasının engellenmesi açısından da şalgam suyunun etkisi yüksektir.
  • Kilo Vermeye Yardımcıdır: Metabolizmanın hızlandırılması açısından da şalgam suyunun önemi büyüktür. Bu yüzden de kilo almaktan çekinenler ya da kilo vermek için diyet yapan bireyler, beslenme listelerine şalgam suyunu mutlaka eklemelidir. Özellikle yemeklerden önce ya da yemeklerle birlikte tüketilmesi halinde yağ yakmaya yardımcı olmaktadır.
  • Kalsiyum Açısından Zengindir: Kalsiyum başta kemik sağlığı olmak üzere vücutta önemli işlevleri yerine getirmektedir. Şalgam suyunun kalsiyum birikimi açısından da büyük yararları vardır. Ayrıca kalori değeri düşük olan bir içecektir.

Şalgam Suyu Nasıl Yapılır?

Evde şalgam suyu yapmak oldukça kolay bir işlemdir. Bunun için öncelikle gerekli olan malzemelerin hazırlanması gereklidir. Yarım kilogram siyah havuç, 1 tane pancar turpu, 1 çay kaşığı toz şeker, yarım su bardağı bulgur, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 tatlı kaşığı kaya tuzu, 5 litrelik turşu bidonu ve bidon ile birlikte ılık klorsuz su gerekli olan malzemelerdir. Öncelikle şeker, tuz ve limon tuzunun turşu bidonu içerisine atılmalı ve iyice homojen hale gelinceye kadar karıştırılmalıdır. Ardından bulgur bir tülbent içine sıkıca doldurulmalı ve dökülmeyecek şekilde ağzı bağlanmalıdır. Daha sonra bu tülbent de bidonun içine bırakılmalıdır. Sonrasında siyah havuç iyice yıkanmalı ve kabukları soyulduktan sonra uzunlamasına dilimlenerek bidona yerleştirilmelidir. Bir sonraki adımda da aynı işlem pancar turpu için yapılmalıdır. Ancak pancar turpunun dilimleri daha büyük olmalıdır. Tüm bu işlemler yapıldıktan sonra bidonu ağzında boşluk kalmayacak şekilde su ilave edilmeli ve kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Oksitlenme olmaması için 2 günde bir kapağın açılması ve şalgam suyunun biraz havalandırılması önem arz etmektedir. 15 günün sonunda şalgam suyu içilecek kıvama gelmektedir.

İlginizi Çekebilir: Karpuz Faydaları Nelerdir? Nasıl Seçilir?

Şalgam Turşusu Nasıl Yapılır?

Şalgam suyunun yanı sır şalgam turşusu da oldukça faydalı bir yiyecektir. Yapımı son derece kolay olan şalgam turşusu ya da diğer adı ile pancar turşusu, yılın her mevsiminde tüketilmek için uygundur. Şalgam turşusu hazırlamak için 2 kilogram kırmızı pancar, 7 diş sarımsak, 1 su bardağı üzüm sirkesi, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve tuz gereklidir. Şalgam turşusu yapılırken öncelikle şalgamların güzelce soyulup temizlenmesi gereklidir. Daha sonra şalgamlar bir tencere suyun içerisinde iyice haşlanmalıdır. Haşlama işleminin tamamlanmasının ardından şalgamlar ince biçimde doğranmalı ve turşu yapılacak kavanozun içerisine yerleştirilmelidir. Her diş sarımsak da 2-3 parçaya ayrılarak kavanoza yerleştirilmelidir. Sonrasında haşlanan pancardan kalan suyun içine sirke, şeker ve tuz ilave edilmeli ve iyice eriyinceye kadar karıştırılmalıdır. Bu karışım kavanoza boşaltılmalı ve sonra da kavanozun ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Şalgam turşusunun hazır olma süreci oldukça kısadır. 2 ya da 3 gün sonunda şalgam turşusu tüketime hazır hale gelecektir. Bu turşunun servis edilmesi esnasında üzerine zeytinyağı dökülmesi, daha yoğun bir lezzet deneyimi yaşatmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Antep Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

4 Yorum

  1. 17 Aralık 2020
    Tuğberk Soner Küçük

    Şalgamı da severim tam bir sporcu içeceği severek okudum her şey için teşekkürler

    Cevapla
  2. 17 Aralık 2020
    orkun

    On numara içerik bayıldım teşekkürler.

    Cevapla
  3. 17 Aralık 2020
    Atakan

    Sayenizde daha fazla bilgi öğrendim.Teşekkürler(Şalgamın hastasıyım)

    Cevapla
  4. 17 Aralık 2020
    Mahmut Aydoğdu

    Şalgam suyunu deneyeceğim deneyince yine yorum atarım

    Cevapla

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır.