Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır?

Yetişmek için sulak topraklara gereksinim duyan bu bitkinin değişik kullanım biçimleri bulunmaktadır. Meyan kökünden şerbet yapılması da bu kullanım biçimlerinden biridir. Esasında zengin bir şerbet kültürüne sahip olan Anadolu’da binlerce yıldan beri çok farklı bitkiler kullanılarak şerbetler hazırlanmaktadır. Meyan kökü şerbeti de hem lezzeti hem de yararları nedeni ile özellikle Ramazan aylarında sofraların vazgeçilmezi haline gelmektedir.

Günümüzde hazır ambalajlı ürünlere karşı güven duymayan insanların sayısı artmakta ve bu yüzden de bireyler kendi ürünlerini evde hazırlama eğilimi göstermektedir. Meyan şerbeti de evde kolaylıkla yapılabilecek türden bir şerbettir. Su ve meyan kökünün bir araya gelmesi ile kolay bir şekilde şerbet hazırlayabilmek mümkündür.

Meyan Kökü Faydaları Nelerdir?

Meyan kökünden elde edilen şerbetin yüzyıllardan beri kullanılagelmesinin temel nedenlerinden biri, meyan kökünün ve dolayısıyla bu şerbetin sağladığı faydalardır. Meyan kökü şerbetinin yararlarından bazılarını şekilde sıralamak mümkündür:

  • Boğaz Rahatsızlıklarında Tedavi Edici: Meyan kökünün ve şerbetinin boğazı tedavi edici etkisi bulunmaktadır. Ses kısıklığı durumunda ses tellerinin yumuşatılması, balgam sökülmesi ve öksürük gibi durumlarda meyan kökünün etkisi oldukça yüksektir.
  • Ağrı Kesici ve Ateş Düşürücü: Meyan kökünün hücrelerde meydana gelen tahribattan kaynaklı olan ağrıları azaltma ve ateş düşürme gibi faydaları da mevcuttur. Özellikle eski dönemlerde, yatan hastaların ateşinin düşürülmesi için meyan şerbeti sıklıkla kullanılmaktaydı.
  • Bağırsak Çalıştırıcı: Karın ağrısı, gaz, şişkinlik ve kabızlık karşısında da meyan kökünün olumlu etkisi söz konusudur. Ayrıca bağırsak kramplarının ve düzensizliklerinin tedavi edilmesinde de destekleyicidir.
  • Hormon Düzenleyici: Böbrek üstü bezlerde meydana gelen değişimler, zaman zaman bireylerin hormonal dengesizlikler yaşamasına neden olmaktadır. Böbrek üstü bezleri düzenleyici etkisi bulunan meyan kökü bu sayede hormonal düzensizlikleri de ortadan kaldırmaktadır.
  • Kış Hastalıklarından Korur: Kışın sıklıkla karşılaşılan grip, nezle ve sinüzit gibi hastalıklardan korunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için meyan kökünün ve şerbetinin desteği büyüktür. Ayrıca soğuk havalarda boğazda meydana gelen tahriş hissinin azaltılmasına da olanak tanımaktadır.
  • Sakinleştirici: Meyan kökünün ve şerbeti, sinir sistemi üzerinde de yatıştırıcı etkiye sahiptir. Sürekli olarak ağır stres altında yaşayan ya da depresyon problemi bulunan bireyler açısından oldukça etkilidir.

Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır?

Evde meyan kökü şerbeti yapmak son derece kolaydır. Bunun için sadece 1 kök meyan kökü ve 3 litre de içme suyu gereklidir. Öncelikle meyan kökü bir süre bekletilmelidir. Bunun için meyan 3 litre suyun bir tencereye konulmalı ve meyan kökleri de içine bırakılmalıdır. Bu şekilde köklerin yaklaşık 1,5 ila 2 saat arasında bekletilmesi lazımdır. Bu bekleme sürecinin sonunda meyan kökünün lifleri sıkılarak tencereden alınmalıdır. Daha sonra tortudan ve diğer kaba malzemeden arındırılması için süzgeçten geçirilmelidir. Süzme işleminin tamamlanmasının ardından daha ince bir süzgeç ya da tülbent ile ikinci bir süzme işlemi yapılmalıdır. Bazen tortular normal süzgeçten geçebilmekte ve şerbet içerisinde istenmeyen bir görünüme neden olabilmektedir. Meyan kökü şerbeti yapımında bu hususun dikkate alınması gereklidir.

Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Yapılır

Meyan Kökü Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Meyan kökünden elde edilen şerbet, günümüzde farklı formlarda da hazırlanabilmektedir. Yukarıda bahsedilen tarif, meyan kökü şerbetinin geleneksel biçimidir. Ancak aroma katması için tarçın ve karanfil eklenmesi de mümkündür. Ayrıca bazı yörelerde yeşil nane yaprağı da şerbetin içine eklenmektedir. Yeşil nane yaprağı, şerbetin tadının daha ferah bir hal almasına yardımcı olmaktadır. Genellikle sıcak bölgelerde, soğuk olarak tüketilen bu şerbet, hararet dindirici bir özelliğe de sahiptir. Özellikle Ramazan aylarında, sahur sırasında meyan kökü şerbetinin içilmesi, oruç günü boyunca susama hissinin düşük düzeyde olmasına yardımcı olmaktadır. Ancak her şeyin olduğu gibi, meyan kökünden elde edilen şerbetin de aşırı miktarda tüketilmesinin bazı zararları söz konusudur. Meyan şerbetinin fazla tüketimi, potasyum kaybına ve potasyum eksikliğine neden olmaktadır. Bu yüzden de aşırı tüketimden kaçınılması gereklidir. Meyan şerbetinin yaratmış olduğu potasyum kaybını engellemek için hurma, muz, üzüm ve kayısı gibi besinlerden destek alınması mümkündür.

1 Yorum

  1. 2 Ocak 2021
    berkay

    Teşekkürler bilgiler için.

    Cevapla

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır.