Kestane Şekeri Nasıl Yapılır? Kestane Şekeri Hangi İlimize Aittir?

Kestane şekeri Türkiye’de en çok tüketilen şekerleme ürünlerinden biridir. Faydası saymakla bitmeyen kestaneden yapılan bu ürün, aynı zamanda yurtdışı için de sağlam bir ihraç kalemidir. Lezzetli bir atıştırmalık olmasının yanı sıra sağlık açısından da pek çok faydası bulunmaktadır. Kalp ve dolaşım sistemine enerji sağlaması, bu kestane şekerinin en belirgin özelliklerinden biridir. Özellikle kış aylarında ısı kaybını engellemek ve soğuklara karşı daha dayanıklı olmak için tüketilmesi tavsiye edilen bir üründür. Bununla birlikte C vitamini bakımından da son derece zengin bir atıştırmalıktır. Bu sayede kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıklara karşı direnç sağlamaktadır. Demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum ve çinko açısından da kestane şekeri yüksek değerlere sahiptir. Ayrıca tok tutma özelliği de bulunmaktadır.

Kestane Şekeri Hangi İlimize Aittir?

Türkiye’nin çok farklı şehirlerinde kestane şekeri üretimi yapılsa da bu ürün daha çok Bursa ile özdeş hale gelmiştir. Bursa içerisinde de Uludağ ilçesi kestane şekerinin anavatanı olarak kabul edilmektedir. En kaliteli kestane şekerlerinin burada üretilmesinin yanı sıra, üretimde kullanılan kestanelerin de Uludağ’da yetişmiş olmasına özen gösterilmektedir. Zira bu yörede yetişen kestanelerin ayrı bir lezzete sahip olduğu düşünülmektedir. Bursa’nın yanı sıra kestane şekerinin yoğun olarak üretildiği şehirlerden biri de İzmir’dir. Hatta zaman zaman iki şehir arasında kestane şekerinin kime ait olduğuna dair tartışmalar da yaşanmaktadır. Bununla birlikte başta Avrupa ve Arap coğrafyası olmak üzere pek çok ülkeye kestane şekeri ihracatı yapılmaktadır. Kestane şekerini ithalat yoluyla alan Fransa, son dönemlerde bu ürünü işleyerek farklı formlar kazandırmakta ve kendisine mal etmeye çalışmaktadır. Bilindiği kadarıyla kestane şekerinin tarihçesi 300 yıl öncesine dayanmaktadır. Daha Osmanlı döneminde Bursa’da üretilen ve sarayda da büyük ilgi gören bu atıştırmalık, günümüze kadar varlığını sürdürebilmiştir.

İlginizi Çekebilir: Şalgam Suyu ve Turşusu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

Kestane Şekeri Çeşitleri Nelerdir?

İlk üretildiği dönemlerde tek bir çeşit olarak varlığını sürdüren kestane şekeri günümüzde pazarda çeşitliliğe duyulan ihtiyaç ve yenilik arayışlarından dolayı farklı formlarda da üretilebilmektedir. Farklı süslemeler ya da işlemler sayesinde yeni bir lezzete büründürülen kestane şekerinin, çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Bunların başında çikolata kaplı olanı gelmektedir. Normal kestane şekerinin üretiminin ardından gerçek çikolata sosuna batırılması ile bu ürün elde edilmektedir. Bazen çikolata sosunun üzerine de farklı süslemeler yapılabilmektedir. Portakallı kestane şekeri de günümüzde en çok tercih edilen türlerden biridir. Kestane şekerinin portakal aroması ile buluşturulması, ortaya nefis yeni bir lezzet olarak çıkmaktadır.

Kestane şekerinin günümüzde büründüğü formlardan biri de fındıklı ve cevizli olanıdır. Kimi zaman bu ikiliden yalnızca biri ile kimi zaman da her ikisi ile birlikte sunulan kestane şekerinin hem besleyici özelliği artmakta hem de lezzeti daha yoğun hale gelmektedir. Çikolata kaplı olan kestane şekerinin yanı sıra çikolata dolgulu olan kestane şekerine de yoğun bir talep bulunmaktadır. Enjektör yardımı ile içi sıvı çikolata doldurulan kestane şekerleri, tezgahların arananları arasında yer almaktadır.

Kestane Şekeri Nasıl Yapılır?

Türkiye’de yıllara göre kestane üretiminde düşüş yaşanması, kestane şekerlerinin fiyatlarında da yükselişe neden olmuştur. Bu yüzden de evde kestane şekeri yapmak daha avantajlıdır. Bunun için 1 kilogram kestane, 4 su bardağı toz şeker ve 2,5 su bardağı da içme suyu gereklidir. Öncelikle kestaneler, parçalanmayacak şekilde bıçakla açılmalı ve iç kısmında bulunan ince kabuk de ılık suda bekletilerek çıkartılmalıdır. Bu haldeki kestaneler, beşer beşer tülbentlere sarılarak ağızları düğümlenmelidir. Daha sonra bu tülbentler bir tencereye aktarılmalı ve bir başka tencerede de kestane şekerinin şerbeti hazırlanmalıdır.

Şeker ve suyun yanında istenmesi durumunda bir miktar limon eklenmesi de mümkündür. Kaynatılan şerbet, tülbentlerin olduğu tencereye yavaş yavaş aktarılmalı ve burada kestaneler ile birlikte 2 saat boyunca kaynamaya devam etmelidir. Bu esnada sürekli olarak şerbetin kıvamının da kontrol edilmesi önem arz etmektedir. Şerbet içerisinde iyice kaynatılan kestaneler daha sonra 1 gün boyunca dinlenmeye bırakılmalıdır. Dinlendirilen kestane şekerleri, istenirse bu şekilde servis edilebilir. Ayrıca farklı soslar ile çeşitli lezzet denemeleri de yapmak mümkündür. Çikolata kaplamalı kestane şekeri evde yapılabilecek en iyi türlerden biridir.

İlginizi Çekebilir: Gül Yağı Evde Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

3 Yorum

  1. 7 Aralık 2020
    orkun

    Merhaba, paylaşım için teşekkür ederim. Harika bir içerik olmuş!

    Cevapla
  2. 8 Aralık 2020
    Sevgi

    Kestane şekeri hakkında detaylı bilgi verdiğiniz için sağolun..

    Cevapla
  3. 8 Aralık 2020
    Soner

    güzel bir paylaşım olmuş gayet detaylıydı her şey için teşekkürler.

    Cevapla

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır.