Karpuz Faydaları Nelerdir? Nasıl Seçilir?

Karpuzun Faydaları Nelerdir İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır

Türkiye’de en çok tüketilen meyvelerden biri olan karpuz zorlu bir yetiştirme sürecinden geçerek insanların sofralarına ulaşmaktadır. Özellikle sıcak bölgelerde yetiştirilen karpuz hem faydaları hem de ferahlatıcı lezzeti nedeni ile tüketilmektedir. Karpuz üretiminde olduğu gibi, tüketiminde de dikkat edilmesi gereken bir dizi hususlar bulunmaktadır. Doğru ve iyi karpuzu seçmenin bazı püf noktaları bulunmaktadır. Bu denli tutulan karpuzun tarihçesi de çok eskilere dayanmaktadır. Kimi bilim insanları 5000 yıldan beri var olan bir meyve olduğunu iddia etse de eldeki en eski veriler 4000 yıl önce Mısır’da karpuz yetiştiriciliği yapıldığını göstermektedir. O dönemlerden bugüne kadar genetik ve iklimsel değişimler nedeni ile bir dizi değişikliğe uğrayan karpuzun günümüzdeki formu ise son derece lezzetlidir.

Karpuz Nasıl Yetiştirilir?

Tek yıllık bir meyve olan karpuz, toprak üzerinde yetişmekte ve kollarının uzunluğu kimi zaman 4-5 metreye kadar ulaşabilmektedir. Dünya karpuz üretiminin yaklaşık yüzde 20’lik kısmı Türkiye’de üretilmektedir. Karpuz yetiştirmek için öncelikle iklim ve toprak şartlarının elverişli olmasına dikkat edilmelidir. Sıcak ve ılık iklimler, karpuz yetiştiriciliği için son derece uygundur. Soğuk iklimler ise don tehlikesi nedeni ile yetiştirmeye elverişli değildir. Ekim için toprak sıcaklığının 12-13 derece civarında sıcaklık değerine sahip olmasına da dikkat edilmelidir. Toprağın çok rutubetli olduğu yerlerde karpuzların hastalık kapması da olanak dahilindedir. Ayrıca toprağın geçirgen ve kumlu yapıda olması gereklidir. Killi topraklarda ise iyi bir gübreleme ile yüksek verim elde etme olanağı bulunmaktadır.

Karpuz ekimi için toprak sonbahar aylarından hazırlanmalıdır. Bu mevsimde ilk yağan yağmurlarla birlikte tava gelen toprak sürülmeli ve ekim için hazır bekletilmelidir. Gübreleme de üretiminin vazgeçilmez işlemlerindendir. Toprağın sürülmesinin ardından bu işlem de yapılmalı ve toprak hazır halde bekletilmelidir. Ekim zamanına kadar toprakta yeniden otların bittiği görülmesi halinde bir kez daha üzerinden geçilmeli ve bu bitkiler temizlenmelidir. Ekimden önce sıra aralıkları 2 metre olacak ölçüde karıkların çekilmesi gereklidir. Daha sonra sıra üzerine 75 santim aralıklarla ocaklara ekilmelidir. Fide yerleştirilen toprağın üzeri 5-6 santim kalınlıkta toprak ile kapatılmalı ve hafifçe bastırılmalıdır. Bu aşamada toprağın çok fazla bastırılması, fidelerin havasız kalmasına ve dolayısıyla ölmesine yol açmaktadır. Meyve vermeye başlayıncaya kadar çok fazla sulama yapılmamalıdır. Zira karpuzun suyu çok seven bir bitki olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak meyveleri 5-6 santim boyutuna ulaştıktan sonra sulama yapılması tavsiye edilmektedir. Bölgesel olarak var olan hastalıklara ve böceklere karşı da ilaçlama yapılmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Şalgam Suyu ve Turşusu Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?

İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır?

İyi Karpuz Nasıl Anlaşılır?

Karpuz yetiştiriciliği kadar satın alması da önem arz eden bir meseledir. İyi seçilmeyen ve halk arasında kabak olarak adlandırılan karpuzlar, lezzetten son derece yoksundur. Seçim yaparken öncelikle sararmış olan bölgenin renginde odaklanılmalıdır. Bu bölgenin rengi ne kadar koyu ise da o kadar lezzetlidir. Genelde hormonlular parlak ve pürüzsüz bir yapıdadır. Lezzetli karpuz seçerken yüzünün mat olmasına ve pürüzlerinin bulunmasına da özen gösterilmelidir. Gerçek karpuz hiçbir zaman makineden çıkmış kadar kusursuz bir görünüme sahip değildir. Ayrıca karpuz seçiminde çok büyük olanlardan uzak durulması gereklidir. Bunların içlerinin geçmiş olma ihtimali yüksektir. Küçük ve orta boydaki karpuzlar, daha yoğun lezzete sahiptir.

Karpuz Faydaları Nelerdir?

Karpuzun binlerce yıldan beri tüketilmeye devam etmesinin en belirgin nedenlerinden biri de sağlamış olduğu faydalardır. Her ne kadar zadece tadını almak için tüketilse de karpuzun çok sayıda yararı bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Dehidrasyonu Önler: Dehidrasyon olarak adlandırılan şey, vücudun susuz kalması ve bundan dolayı bazı reaksiyonlar göstermesidir. Yüzde 92’si sudan oluşan karpuz, dehidrasyon riskini önlemekte ve vücudun su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
  • Saç ve Deri Sağlığına Katkı Sağlar: Karpuzun içerisinde bol miktarda A vitamini bulunmaktadır. Bu vitamin saçların sağlam kalmasına, yeni saç köklerinin daha hızlı ortaya çıkmasına ve derinin sağlıklı bir görünüme kavuşmasına neden olmaktadır.
  • Kas Ağrılarını Dindirir: Yoğun antrenmanların öncesinde ve sonrasında tüketilmesi, ortaya çıkması muhtemel kas ağrılarının engellenmesini sağlamaktadır. Bu konuda yapılan bir dizi bilimsel çalışma da bulunmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Kestane Şekeri Nasıl Yapılır? Kestane Şekeri Hangi İlimize Aittir?

Karpuz Faydaları Nelerdir?

2 Yorum

  1. 17 Aralık 2020
    Tuğberk Soner Küçük

    Tam bir yaz meyvesi severimde ama soğuk olması önemli güzel bir yazı olmuş her şey için teşekkürler

    Cevapla
  2. 17 Aralık 2020
    Atakan

    İçerik çok iyi gereksiz bilgi yok ellerine sağlık yapanın.

    Cevapla

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır.