Antep Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Antep fıstığı, Türkiye’de en çok tüketilen kuruyemişler arasındadır. Büyük ölçüde Gaziantep’te üretildiği için bu isimle anılan Antep fıstığı tatlılarda, yemeklerde, çikolatalarda ve daha pek çok yerde kullanılmaktadır. Son derece faydalı bir kuruyemiş olan Antep fıstığının yaygın kullanım biçimlerinden biri de Antep fıstık ezmesi üretiminde görülmektedir. Antep fıstığının daha yoğun lezzetli biçimi olan fıstık ezmesi, pek çok marka tarafından üretilerek piyasaya sürüldüğü gibi, evde de kolaylıkla yapılabilmektedir. Özellikle paketli yiyeceklere karşı güveni olmayanlar için evde Antep fıstık ezmesi yapmak daha cazip gelmektedir.

Yer Fıstığı Nerede Üretilir?

Yer fıstığı, esasında baklagiller arasında yer alsa da sürekli olarak çerez biçiminde tüketildiği için kuruyemiş olarak algılanmaktadır. Türkiye’nin üretimde lider ülkelerden olduğu yer fıstığı, toprağın altında yetişmektedir. Çiğ olarak tüketilebildiği gibi kavrulduktan sonra atıştırmalık olarak da yenilebilmektedir. Ayrıca pasta, bisküvi, konserve ve ezme imalatlarında da yer fıstığından sıklıkla yararlanılmaktadır. Dünya üzerinde en büyük yer fıstığı üreticisi Çin’dir. Öyle ki bu ülkede yapılan üretim, neredeyse dünyada tüketilen yer fıstığının yüzde 40’lık kısmına denk gelmektedir. Çin’in ardından diğer bir önemli üretici ise Hindistan’dır. İklim yapısının elverişli olması nedeni ile bu iki ülkede de yer fıstığı tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Listenin üçüncü sırasında ise Amerika Birleşik Devletleri yer almaktadır.

Türkiye’de ise yer fıstığı üretiminin en yaygın olduğu bölge Akdeniz bölgesidir. Adana, Antalya, Mersin ve Muğla bu konuda başı çeken şehirlerdir. Ilıman bir iklim ve gevşek toprak yapısına gereksinim duyan yer fıstığı, bu bölgelerde rahatlıkla yetişmektedir. Akdeniz’in yanı sıra Ege ve Marmara bölgelerinde de yer fıstığı tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Yer fıstığı, tüketenler açısından herhangi bir yan etki oluşturmadığı gibi; sağlık üzerinde pek çok faydası söz konusudur. Özellikle kötü kolesterolün dengede tutulmasında yer fıstığının etkisi büyüktür. Bununla birlikte tam bir E vitamini deposu olan yer fıstığı, daha güzel ve pürüzsüz bir cilt oluşumuna katkı sağlamaktadır. Ayrıca kolon kanseri riskini de minimuma indirmektedir.

Antep Fıstık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Antep fıstık ezmesi yapmak isteyenler, bunu nasıl yapacakları konusunda tarif arayışı içerisindedir. Esasında fıstık ezmesi yapmak oldukça kolay bir işlemdir. Bunun için 100 gram Antep fıstığı, 150 gram pudra şekeri ve 1/3 çay bardağı su gereklidir. Daha fazla fıstık ezmesi elde edilmek istenildiği zaman, bu miktarlar oransal olarak artırılmalıdır. Öncelikle fıstıklar yağlı bir fırın tepsisine yerleştirilmeli ve 180 derece sıcaklıkta ısıtılmalıdır. Isıtılan fıstıklar sonrasında blender yardımı ile iyice toz haline getirilmelidir. Elde edilen toz Antep fıstığı, bir kap içerisinde su ve pudra şekeri ile karıştırılarak hamur kıvamına gelinceye kadar karıştırılmalıdır. Karışımın homojen olması açısından karıştırma işlemi büyük önem arz etmektedir. Elde edilen hamur iyice yoğrulduktan sonra streç filme sarılarak rulo haline getirilmelidir. Dinlenmesi ve kendisini toparlaması için streç film içerisinde birkaç saat buzdolabında bekletilmesi gereklidir. Buzdolabından çıkarılan Antep fıstık ezmesi dilimlendikten sonra servis edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Gül Yağı Evde Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

Antep Fıstık Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Antep fıstık ezmesi faydaları saymakla bitmeyecek düzeyde olan bir yiyecektir. Tüketenlere sağlamış olduğu faydalardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Cildi Güzelleştirir: Yer fıstığında olduğu gibi Antep fıstığında da E vitamini oldukça yoğundur. Bu da cildin daha kolay yenilenmesine ve daha güzel bir görünüme sahip olmasına yardımcı olmaktadır.
  • Kalp Rahatsızlıkları ve Alzheimer Riskini Azaltır: Antep fıstığı ezmesi, kalp ve zihin sağlığı açısından son derece yararlıdır. Burada da E vitamininin rolü öne çıkmaktadır. Alzheimer ve kalp rahatsızlıklarını engellemede en etkin vitaminlerden biri olan E vitamini, Antep fıstık ezmesi içerisinde bolca bulunmaktadır.
  • Kemik Gelişimini Destekler: Antep fıstığı ezmesi, magnezyum ve potasyum açısından da zengin olan bir yiyecektir. Küçük yaştaki çocukların kemik gelişimlerini desteklediği gibi, ileri yaşlarda da kemiklerin dayanıklılığını artırmaktadır.
  • Akciğer Temizleyicidir: Hem Antep fıstığının kendisi hem de ezmesi akciğerleri yumuşatma ve temizleme bakımından etkilidir.
  • Kan Şekerini Düzenler: Antep fıstık ezmesi ince bağırsakta şeker emiliminin artmasına neden olmaktadır. Bu yüzden de kan şekeri bakımından güçlü bir dengeleyicidir.

İlginizi Çekebilir: Kestane Şekeri Nasıl Yapılır? Kestane Şekeri Hangi İlimize Aittir?

Antep Fıstık Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

3 Yorum

  1. 17 Aralık 2020
    Tuğberk Soner Küçük

    Tatlı hassas noktam harika bir yazı ağzım sulandı her şey için teşekkürler

    Cevapla
  2. 17 Aralık 2020
    orkun

    On numara içerik bayıldım teşekkürler.

    Cevapla
  3. 17 Aralık 2020
    Atakan

    Olsada yesek Başarılı bir çalışma olmuş

    Cevapla

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayınlanmayacaktır.